Nadmiar cukru to wyższe ryzyko zapalenia jelita grubego
Wystarczą dwa dni na diecie o wysokiej zawartości cukru, aby u myszy wzrosło ryzyko zapalenia jelita grubego – informuje pismo „Scientific Reports”.
Jak wykazali naukowcy z University of Alberta, po zaledwie dwóch dniach diety o wysokiej zawartości cukru myszy były bardziej podatne na indukowane chemicznie zapalenie jelita grubego w porównaniu z gryzoniami na zbilansowanej diecie. Ponadto u zwierząt przyjmujących dużo cukru objawy choroby były cięższe. Stwierdzono u nich uszkodzenie tkanki jelitowej i wadliwą odpowiedź immunologiczną.
Jak powiedziała Karen Madsen, która specjalizuje się w diecie i jej wpływie na zapalne choroby jelit, uzyskane wyniki potwierdzają to, co od dawna mówiło wielu pacjentów.
– Chcieliśmy wiedzieć, ile czasu zajmuje zmiana diety, która przekłada się na wpływ na zdrowie. W przypadku cukru i zapalenia jelita grubego zajęło to tylko dwa dni, co było dla nas naprawdę zaskakujące. Nie sądziliśmy, że stanie się to tak szybko – opisała.
Najprawdopodobniej tak szybko pojawiające się następstwa słodkiej diety wynikają z jej wpływu na bakterie jelitowe. Pokarmy bogate w błonnik są odpowiednim źródłem energii dla „dobrych” bakterii jelitowych, które wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, mające kluczowe znaczenie dla skutecznej odpowiedzi immunologicznej. Dieta o wysokiej zawartości cukru i obniżone spożycia błonnika stwarzają dobre warunki dla „złych” drobnoustrojów, takich jak E. coli, które są związane ze stanem zapalnym i wadliwą odpowiedzią immunologiczną.
źródło: rynekzdrowia.pl